Z punktu widzenia żywienia offseason powinien się charakteryzować celowaną dietą uzależnioną od indywidualnych predyspozycji zawodnika, jego planu treningowego, celu treningowego i innych osobniczych zmiennych. Główny cel tego okresu stanowi weryfikacja dysfunkcji metabolicznych przeprowadzenie zmian w żywieniu optymalizujących proces budowania formy i zdrowia. Dieta zawodnika MMA powinna być „garniturem szytym na miarę”. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki żywieniowe: białko, tłuszcze, węglowodany zależeć powinno od wielu czynników i predyspozycji. Pamiętajmy, że podstawę energetyczną w sportach walki stanowią węglowodany, gdyż jest to wysiłek typowo mieszany, a jego nieodłącznym elementem są beztlenowe przemiany energetyczne. Dla niezaznajomionych z biochemią – w warunkach beztlenowych pirogronian (produkt końcowy glikolizy, czyli przemian glukozy) ulega redukcji przez NADH do mleczanu w reakcji dehydrogenazy mleczanowej. Reoksydacja NADH w reakcji powstawania mleczanu przez odtworzenie NAD+ umożliwia dalszy przebieg glikolizy w przypadku nieobecności tlenu. Treningi na niskich poziomach glikogenu mięśniowego mogą wiązać się ze spadkiem zdolności wysiłkowych, w szczególności przy jednostkach treningowych o wysokiej intensywności, zwiększoną tendencją do infekcji u sportowca, oraz silniejszym odczuwaniem zmęczenia. Należy pamiętać, że różne szkoły i podejścia w MMA mogą dopuszczać zmienne metody treningowe w okresie offseasonowym co powinno być odpowiednio sprzężone z adekwatnym podejściem dietetycznym. Wspólnym mianownikiem różnych planów żywieniowych na okres offseasonowy powinna być adaptacja zawodnika do diety o odpowiednio wyliczonym ładunku energetycznym przy jednoczesnym dążeniu do określonego składu ciała. Dieta powinno być zbilansowana z produktów o niskim stopniu przetworzenia, z eliminacją składników takich jak tłuszcze trans i inne czynniki szkodliwe oraz wysoką gęstością odżywczą. Dzięki takiemu zestawieniu zawodnik, w dłuższej perspektywie, zachowa lepszą kontrolę zdrowia metabolicznego, funkcję układu pokarmowego i flory jelitowej w swoim organizmie, co przełoży się na skuteczną, bezpieczną i zdrową redukcję masę ciała do kategorii wagowej w późniejszych okresach przygotowań. Drastyczne, nagłe cięcia kaloryczne 4 tygodnie przed walką zdecydowanie nigdy nie stanowią dobrego rozwiązania. Polecam uwzględnić w planie redukcji masy ciała do kategorii wagowej również okres offseasonowy, w którym kluczowy punkt stanowić ma adaptacja metaboliczna zawodnika do skutecznej redukcji w dalszej części przygotowań. Warto zwrócić uwagę na budowanie podwalin diety w oparciu o produkty z wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, pełnowartościowego białka, antyoksydantów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i innych pożądanych składników diety. Odpowiedni poziom nawodnienia, elektrolitów: sodu, potasu, wapnia oraz magnezu będzie umożliwiać podjęcie maksymalnych obciążeń organizmu w trakcie wykonywania jednostek treningowych i warunkować utrzymanie wysokiej wrażliwości insulinowej. Zachowanie optymalnej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz omega 6 stanowi klucz do równowagi pro i przeciwzapalnej co będzie odgrywać istotną rolę w regeneracji potreningowej. Podaż kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w ilości około 1-2 g dziennie zapewni działanie neuroprotekcyjne i ochronne przed niekorzystnymi skutkami ciosów w głowę. Dobrą strategią będzie unikanie niekorzystnych połączeń makroskładników żywieniowych np. duże ilości węglowodanów + duże ilości tłuszczy nasyconych długołańcuchowych.
|

Beneil Dariush nie ma wątpliwości – Conor McGregor jest oszustem!
Dwa tygodnie temu sposobiący się do powrotu do oktagonu Conor McGregor wdał się w ostrą wymianę medialnych razów z Amerykańską Agencją Antydopingową (USADA).Wyszedłszy bowiem półtora roku temu spod