Witamina E należy do jednych z bardziej rozpowszechnionych antyutleniaczy

 Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i spowalnia rozkład PUFA (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z lipidami, co hamuje dalsze utlenianie tłuszczów.
Wykazano, że witamina E wzmacnia odpowiedź immunologiczną u zwierząt i ludzi oraz zapewnia ochronę przed kilkoma chorobami zakaźnymi. Sugerowane mechanizmy uczestniczące w wywoływaniu takiego efektu:
 
Zmniejszenie produkcji PGE2 poprzez hamowanie aktywności COX2 za pośrednictwem zmniejszenia produkcji tlenku azotu (prostaglandyna E2 jest czynnikiem sprzyjającym rozszerzeniu naczyń i powstawaniu wysięków; powstaje z kwasu arachidonowego poprzez oddziaływanie syntaz prostagladyn, lepiej znanych jako COX-1 i COX-2).
Mechanizm aktywacji limfocytów T (komórek układu odpornościowego) i wspomagania mechanizmu pamięci immunologicznej.
Modulacja równowagi cytokin (Th1/Th2).
Ponadto witamina E nasila aktywność komórek należących do kategorii odporności wrodzonej, czyli „naturalnych zabójców” (NK). Różne formy witaminy E wywierają zróżnicowany wpływ na komórki odpornościowe.
 
W jednym z badań dorośli w podeszłym wieku otrzymywali 800 mg witaminy E dziennie przez 30 dni. Suplementacja zwiększyła odpowiedź immunologiczną, w ustroju powstawało więcej limfocytów. Naukowcy sądzą, iż mechanizmem był wpływ podawania witaminy E na stężenie PGE2, ponadto odnotowano wzmożoną odpowiedź na antygeny.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UDANY ZAWODOWY DEBIUT TOMASZA NIEDŹWIECKIEGO

Brązowy medalista mistrzostw Europy, multimedalista mistrzostw Polski Tomasz Niedźwiecki (1-0) udanie zadebiutował w boksie zawodowym na gali Suzuki Boxing Night 17 w Łomży, pokonując w walce wieczoru Krzysztofa Stawiarskiego (2-4, 2 KO).

Czytaj więcej »