Jak wygląda dieta sumo?

Pewnie wiele osób zastanawia się co jedzą zawodnicy sumo, żeby osiągnąć taką masę ciała. No cóż, ich dieta daleka jest od współczesnych zaleceń.
 
Zawodnicy sumo wstają rano i rozpoczynają trening na czczo. Jedzenie śniadań jest zakazane. Po treningu przychodzi czas na pierwszy posiłek. Podstawą diety sumoki jest chankonabe. Nazwa potrawy pochodzi z połączenia słów chan (chiński), ko (garnek), nabe (potrawka).
 
Nie ma jednego przepisu na potrawę. Zazwyczaj składa się z kurczaka, warzyw( bok choi, rzodkiew), sake, bulionu. Podawana jest z ryżem i piwem (dla podbicia kalorii).
 
Są dwa style przygotowywania chankonabe: mizutaki – składniki gotowane są w wodzie, a następnie mieszane z różnymi sosami oraz suppudaki – składniki gotowane są w bulionie, a następnie jedzone prosto z garnka. Tradycyjne chankonabe przygotowywane jest z kurczaka. Jak wiemy kurczak stoi na dwóch nogach, a zwierzęta typu świnia czy krowa stoją na czterech – co symbolizuje przegraną zawodnika, który upada na matę. Z kolei unika się ryb i owoców morza ze względu na skojarzenie, że zwierzęta te nie mogą stać i walczyć.
 
Chankonabe jest przygotowywane przez młodych rikishi (zawodnik sumo) podczas gdy starsi trenują. Następnie posiłek podawany jest w pierwszej kolejności najlepszym zawodnikom. Posiłek jedzony jest po treningu ze względu na to, że duży posiłek przed spowodowałby wymioty w trakcie (co akurat jest rozsądne), co z kolei wpłynęłoby negatywnie na wzrost masy ciała.
 
Zawodnicy zbierają się wokół niskiego stołu i w grupie jedzą posiłek. Gdy grupa „starszyzny” zje posiłek ich miejsce zajmują „młodziaki”. Nowi zawodnicy mogą być nagrodzeni poprzez zgodę na długą ucztę.
Zdarza się, że starsi zawodnicy karzą młodszych wyjadając najlepsze kąski z potrawy (zostawiając tylko ryż i bulion) lub pospieszając ich podczas jedzenia.
 
Później przychodzi pora na codzienne obowiązki, do których zaliczamy drzemkę, która uznawana jest za ważny element w procesie wzrostu masy ciała. Resztę dnia zajmują treningi i kolejna porcja chankonabe popijana piwem. Różne badania pokazują, że przeciętny zawodnik sumo je ok. 5-6 tysięcy w 2 posiłkach.
 
Emerytowani rikishi często otwierają restaurację, w których serwują potrawę, która była ważnym elementem ich życia przez kilkanaście lat. Nawet po zaprzestaniu treningów gotują ją przynajmniej raz dziennie.
 
Gdyby ktoś chciał przygotować Chankonabe to podajemy przepis:
Składniki: 10 szklanek wody ,2 arkusze suszonych glonów, suszone płatki ryby bonito, szczypior (zielona cebulka), kiełki fasoli mung, szalotka,mała główka kapusty bok-choy, grzyby shitake, makaron udon, bulion drobiowy lub dashi, kurczak,sól, sos sojowy, cukier sok z limonki do smaku, ugotowany ryż.
Glony moczymy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, wrzucamy do wody, dodajemy płatki rybne, gotujemy 3 minuty. Stopniowo dodajemy wszystkie warzywa i grzyby pokrojone na cząstki oraz kiełki, doprawiamy do smaku. W innym garnku rozgrzewamy bulion i dodajemy ugotowany ryż. Po zagotowaniu przekładamy do miseczek. Można podawać z jajkiem lub tofu dla zwiększenia kaloryczności posiłku.
 
 
 
 
 

25 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ESTRADA POZBAWIONY PASA WBA

Juan Francisco Estrada (42-3, 28 KO) został pozbawiony przez federację WBA pasa wagi super muszej, czy też jak kto woli junior koguciej.Meksykanin odpuścił obowiązkową obronę z

Czytaj więcej »