Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem na bieżni, trzy treningi w tygodniu będą dla Ciebie wystarczające. Każdy z nich powinien trwać 30?45 minut. Pamiętaj, że dni treningowe powinny być przedzielone przynajmniej jednym dniem, przeznaczonym na regenerację organizmu. Dwie godziny przed treningiem wypij pół litra niegazowanej wody lub izotoniku, by zapobiec odwodnieniu. Pół godziny przed treningiem wypij kolejną szklankę. Jak ćwiczyć na bieżni ? krok po krokuStań na krawędziach pasa biegowego. Włącz bieżnię, ustawiając niską prędkość, a następnie wejdź na pas biegowy. Rozpocznij trening od 10-minutowego marszu.Po rozgrzewce zwiększ prędkość i rozpocznij bieg. Pamiętaj, by trzymać się środka pasa biegowego, który zapewnia najlepszą amortyzację i bezpieczeństwo treningu.Ustaw niewielki kąt nachylenia (1?2%), aby bieganie bardziej przypominało trening w terenie. Takie nachylenie zmniejsza też ryzyko kontuzji.Kontroluj tętno, używając sensorów wbudowanych w bieżnię lub własnego pulsometru.Pamiętaj, by zachować wyprostowaną sylwetkę. W trakcie treningu nie patrz w dół i nie czytaj, ponieważ podczas tych czynności niepotrzebnie napinasz mięśnie. Wyprostuj plecy i napnij lekko brzuch, by ustabilizować sylwetkę.Świetnym urozmaiceniem treningu na bieżni jest słuchanie energicznej muzyki Pamiętaj o piciu ? zaleca się wypicie nawet 1,5 l niegazowanej wody podczas treningu. To szczególnie ważne zimą, kiedy spada nasze pragnienie, ale zapotrzebowanie na płyny wcale się nie zmniejsza.Ćwicz powyżej 30 minut, ponieważ dopiero po tym czasie organizm zaczyna czerpać energię z tkanki tłuszczowej ? tzn. spalać tłuszcze. Optymalny czas na bieżni to 45 minut.Na koniec treningu zrób rozprężenie, czyli 10-minutowy wolny bieg lub marsz.