Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i spowalnia rozkład PUFA (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z ?-tokoferolem zamiast z lipidami, co hamuje dalsze utlenianie tłuszczów.Wykazano, że witamina E wzmacnia odpowiedź immunologiczną u zwierząt i ludzi oraz zapewnia ochronę przed kilkoma chorobami zakaźnymi. Sugerowane mechanizmy uczestniczące w wywoływaniu takiego efektu: Zmniejszenie produkcji PGE2 poprzez hamowanie aktywności COX2 za pośrednictwem zmniejszenia produkcji tlenku azotu (prostaglandyna E2 jest czynnikiem sprzyjającym rozszerzeniu naczyń i powstawaniu wysięków; powstaje z kwasu arachidonowego poprzez oddziaływanie syntaz prostagladyn, lepiej znanych jako COX-1 i COX-2).Mechanizm aktywacji limfocytów T (komórek układu odpornościowego) i wspomagania mechanizmu pamięci immunologicznej.Modulacja równowagi cytokin (Th1/Th2).Ponadto witamina E nasila aktywność komórek należących do kategorii odporności wrodzonej, czyli ?naturalnych zabójców? (NK). Różne formy witaminy E wywierają zróżnicowany wpływ na komórki odpornościowe. W jednym z badań dorośli w podeszłym wieku otrzymywali 800 mg witaminy E dziennie przez 30 dni. Suplementacja zwiększyła odpowiedź immunologiczną, w ustroju powstawało więcej limfocytów. Naukowcy sądzą, iż mechanizmem był wpływ podawania witaminy E na stężenie PGE2, ponadto odnotowano wzmożoną odpowiedź na antygeny.