SŁODYCZE

Dlaczego słodki smak pokarmów wydaje się nam wyjątkowo atrakcyjny? Odpowiedź jest prosta ? tak nas ukształtowały lata ewolucji. O ile jednak w czasach odległych przyjemność związana ze słodyczą towarzyszyła konsumpcji zasobnych w witaminyi składniki mineralne dziko rosnących owoców, o tyle współcześnie większość pokarmów o smaku słodkim stanowi jedynie źródło energii, nie dostarczając zbyt wielu wartościowych dla naszego zdrowia substancji. Jednak mimo wszystko należy pamiętać, iż ochota na słodkie produkty żywnościowe jest czymś naturalnym i o ile nie występuję zbyt często i nie prowadzi do niekontrolowanego obżarstwa, nie należy się specjalnie zamartwiać. Istnieją natomiast przypadki, w których należy przedsięwziąć odpowiednie kroki bądź to działając na własną rękę, bądź skonsultować się z doświadczonym specjalistą ? lekarzem, dietetykiem czy psychologiem. Konsekwencje nadmiernej i niekontrolowanej podaży słodyczy są bardzo poważne ? dotyczą nie tylko zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, ale mogą być przyczyną wielu chorób o podłożu metabolicznym. Zbyt duża konsumpcja słodyczy- co potwierdzają naukowcy, także znacznie przyspiesza procesy starzenia się organizmu. Warto wiedzieć, że oprócz nabytego w toku ewolucji upodobania do słodkich pokarmów istnieje wiele innych, silnych czynników warunkujących nasz apetyt na słodkie.Nieprzemyślany i niezdrowy sposób odżywiania to najczęstsze powody tego, iż organizm domaga się szybkiego źródła energii. Nie mając pojęcia o zapotrzebowaniu naszego organizmu na kalorie i składniki o charakterze nieenergetycznym, dokonujemy często intuicyjnych zmian, dzięki którym w ciągu 2 tygodni rzekomo pozbędziemy się 10kg. Konsekwencją takiego myślenia są drastyczne restrykcje kaloryczne, czyli innymi słowy głodówka, która z założenia skazana jest na porażkę. Dlatego jeśli chcesz poprawić swoją sylwetkę, nie ryzykując, iż złamiesz reżim diety i zjesz dodatkowe porcje słodyczy, zapoznaj się z zasadami racjonalnego odżywiania, dzięki którym nie tylko nie zrujnujesz sobie zdrowia, ale poprawisz sylwetkę.Zwiększony apetyt na słodkie bardzo często towarzyszy depresji lub innym nieprawidłowościom związanym z funkcjonowaniem ludzkiej psychiki, takim jak np. zaburzenia lękowe, bulimia, etc. Słodycze w takich przypadkach stanowią swoisty element samoleczenia ? pozwalają na krótkotrwałe odczuwanie przyjemności, na skutek wydzielania serotoniny w mózgu. W dłuższej perspektywie czasowej objadanie się słodyczami i innymi produktami bogatymi w rafinowane cukry, powoduje pogłębienie się depresji. Gdy sięgasz po słodkości, bo uważasz, że jesteś do niczego, świat i ludzie są do niczego, a przyszłość na pewno nie przyniesie Ci nic dobrego, to powinieneś bezwzględnie skontaktować się psychologiem lub psychoterapeutą.